İş dünyası insana değer veren yaklaşımları benimsediğinde yaşam kalitemiz de artacak.

Ara sıra aklıma geliyor bu dizeler ve soruyorum ben de kendime yeniden, “Bir insan ömrünü neye vermeli?” diye.

Gerçek şu ki günümüz dünyasında ömrümüzün büyük çoğunluğunu çalışarak geçiriyoruz. O yüzden çoğumuz için işimiz kendimizi gerçekleştirme yolunda önceliklerimizi, hedeflerimizi belirlediğimiz alan oluyor.

Türkiye haftada yaklaşık 45 saat çalışan bir ülke olarak dünyada iş ve özel hayat dengesinin en düşük olduğu ülkelerden biri. Erkekler, kariyer basamaklarında sadece ileri doğru adım atarak başarılı olabileceklerini düşünüyor, kadınlar yetersiz sosyal destek yüzünden ev ve iş hayatı arasında seçim yapmak zorunda kalıyor, yeni jenerasyon çalışma ortamında uyumsuzluk yaşıyor, gizli ya da açıkça yapılan kültürel veya kişisel ayrımcılık pek çok çalışanı farklı etkiliyor.

Created with Sketch.

İşyerinde yaşanan stres ve iş ortamına duyulan güvensizlik ruhsal hastalıkların başlıca sebeplerinden.

“ copyCreated with Sketch.

Araştırmalar depresyon ve kaygı bozukluklarına eşlik eden bedensel rahatsızlıkların da çalışanların sağlığını ve üretkenliğini olumsuz etkilediğini gösteriyor.

İş hayatında bize anlam katan işler yapabilme fırsatı bulamıyorsak, kendimizi geliştiremiyor ve değerli hissedemiyorsak, bilgiyi paylaşamıyorsak, sosyal bağlar kuramıyorsak zehirlenmeye başlıyoruz. Yaratıcılığımız, mutluluğumuz, potansiyelimiz sakatlanıyor, hastalanıyor.

Tam tersine, yaşam amaçlarımızla örtüşen, eşitlikçi, gelişime açık, pozitif işleyişe imkân veren şirketlerde çalışıyorsak, işimizden duyduğumuz tatmin büyüyor ve işimizi severek yapıyoruz. Böylece hayatımızın farklı alanlarında da iyi oluş halimiz artıyor, yaşam kalitemiz gelişiyor. 

Created with Sketch.

İş dünyasının kalıplarını bir kenara bırakıp psikolojik sermayeye yatırım yapma zamanı geldi.

“ copyCreated with Sketch.

Yeni çağın sunduğu olanaklar ve beklentiler yönetim anlayışlarının da değişmesini beraberinde getirecek. Kişilerin öz-kaynaklarını kullanmaya, kendilerini keşfetmeye ve memnuniyet hissetmeye ihtiyaçları var. Elimizdeki bilgilerle ve araştırma sonuçlarıyla görüyoruz ki çalışma ortamlarında daha insancıl koşullar yaratmak sadece etik bir zorunluluk değil, bireylerin kendilerini gerçekleştirmelerine yani dünyanın geleceğine yapılan bir yatırım. Disiplinlerarası çözüm önerileri üreten ruh sağlığı uzmanları, iş hayatında daha mutlu, verimli ve tatmin edici iş ortamlarını nasıl tasarlayacağımızı anlatıyor uzun zamandır. Bu kadar görünür olanı görmemezlikten gelmeye devam edemeyiz.

Created with Sketch.

İşyerlerinde daha mutlu çalışma ortamları yaratmak mümkün.

“ copyCreated with Sketch.

Mayıs 2018, Psychologies Dergisi

Don't miss out!
Haftalık yazılardan haberdar ol!

Güncel makale, etkinlik ve haberleri kaçırma.

Invalid email address

denizcakmakkaya

Saint-Benoit Fransız Lisesi mezunu olan Deniz Çakmakkaya, lisans derecelerini Yıldız Teknik Üniversitesi Fransızca Mütercim Tercümanlık ve Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümlerinden aldı. Anadolu Üniversitesi’nde Marka İletişimi bölümünü tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde uygulamalı psikoloji yüksek lisansını bitirdi. Sanat terapisi, evlilik terapisi, cinsel terapi, şema terapi, bilişsel davranışçı terapi ve ekoterapi eğitimlerini tamamladı. U.C. Berkeley ve SciencePo üniversitelerinden proje yönetimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında sertifikalar aldı. Yetişkin psikoterapisti ve Ekopsikoloji Türkiye’nin kurucu ortağı. 2012-2017 arasında Psikeart dergisinde eğitim ve proje koordinatörlüğü yaptı. 2017 itibarıyla Psychologies Türkiye Dergisi Kurucu Genel Yayın Yönetmeni. Avrupa Birliği (EU), Akdeniz Birliği (Ufm) ve Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın ortak projesi olan WoMED çerçevesinde, 2019 yılında Türkiye’den “Geleceğin Kadını” seçildi ve 10 ülkede bu unvanı alan 63 genç ve başarılı kadından biri oldu. Avrupa Birliği ve Akdeniz Birliği projelerinde değişim aktörü olarak aktif rol alıyor. Derneklerle ve bireysel olarak toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir gelecek projeleri, çocuk hakları gibi farklı alanlarda çalışıyor.