Hayallerinize giden yolda yapılması gerekenleri düşünmeden önce, arzu ettiğiniz her şeye sahip olmaya değer olduğunuza ikna olun.

Geçtiğimiz günlerde karşılaştığım bir kız çocuğu, yapmak istediği şeyler için annesinin ona izin vermemesinden yakınıyordu. Şeker yemek istiyordu ama bir gün önce yediği için tekrar yiyemiyordu. Sevdiği filmi izlemek istiyordu ama ertesi gün okul olduğu için erken yatması gerekiyordu. Dışarı çıkıp oyun oynamak istiyordu ama hem hava soğuktu hem de ödevlerini daha bitirmemişti…

Çocukluğun en zor yanı, yapmak istemediklerini hemen yapmak zorunda olman, yapmak istediklerinin önünde de devamlı bariyerler olması herhalde.

Hayatımın izin alarak ve kurallarla yaşayarak geçen o döneminin geride kaldığına sevindim. Sonra birden o dönemin gerçekten geride kalıp kalmadığına dair tereddüt ettim.

Çocuklukta ebeveynlerimizden aldığımız onayı yetişkinlikte kendimizden alıyoruz. Çocukken içimizde hissettiğimiz o güçlü potansiyeli kullanmak için sınırsız bir alanımız oluyor. Ancak bu alanı açmak söz konusu olunca, kendimize bir başkasının bize davrandığından daha otoriter, daha tutarsız davranabiliyoruz.

Created with Sketch.

Belirli bir mesafe alıp örüntüleri objektif bir şekilde görmeye çalışmak algılarımızı hızla değiştirecektir.

“ copyCreated with Sketch.

Hayallerimizi bitirilmesi gereken ödevlerden, yemeklerden, sınavlardan, kurslardan sonrasına erteleyerek nereye ulaşabiliriz?

İhtiyacımız olan esas şey, kendi isteklerimize giden yolda neler yapılması gerektiğini düşünmeden önce, arzu ettiğimiz her şeye sahip olmaya değer olduğumuza ikna olmamız.

Created with Sketch.

Her birimiz mutlu olmaya değeriz; mutlu olmamıza izin vermeliyiz.

“ copyCreated with Sketch.

Neyi daha farklı yapabiliriz? Kendimizi tatlı sipariş vermekten, bikini giymekten, yeni insanlarla tanışmaktan, terfi istemekten, fikirlerimizi paylaşmaktan, ilişki kurmaktan alıkoymaya başladığımız noktalarda, kendi kendimize neden izin vermediğimizi sorgulayabiliriz. Gündelik hayatın da ötesinde, neden geleceğimizi şekillendiren hayallerimizle ilgili kendimize bariyerler, sert kurallar, sınırlar çektiğimizi sorgulayabiliriz. Çünkü ancak kuralların tartışılabilir olduğu noktada kişisel gücümüzü keşfedebileceğiz.

Çocuklar nefes aldıkları yerdeki havayı içselleştirirler. Özgürlükçü ve özgürleştirici bir ortamda sevgi, sıcaklık, hoşgörü, iyi ve tutarlı davranışlarla yetişen çocuklar daha fazla inisiyatif alma ve mutluluklarının peşinden gitme konusunda içsel kaynaklarına inanırlar. Daha iyi bir yaşam için bu bilinçle bir arada yaşayan insanlara ihtiyacımız var. Kendinin değerli olduğuna inanan herkes, içinde yaşamaktan haz alacağı bir dünya yaratmak için seferber olacaktır.

Created with Sketch.

Çocuklar nefes aldıkları yerdeki havayı içselleştirirler.

“ copyCreated with Sketch.

Siz de gücünüze inanın ve hayallerinizi gerçekleştirmek için kendi kendinize bir izin kâğıdı yazın.

 

Mart 2020, Psychologies Dergisi

Don't miss out!
Haftalık yazılardan haberdar ol!

Güncel makale, etkinlik ve haberleri kaçırma.

Invalid email address

denizcakmakkaya

Saint-Benoit Fransız Lisesi mezunu olan Deniz Çakmakkaya, lisans derecelerini Yıldız Teknik Üniversitesi Fransızca Mütercim Tercümanlık ve Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümlerinden aldı. Anadolu Üniversitesi’nde Marka İletişimi bölümünü tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde uygulamalı psikoloji yüksek lisansını bitirdi. Sanat terapisi, evlilik terapisi, cinsel terapi, şema terapi, bilişsel davranışçı terapi ve ekoterapi eğitimlerini tamamladı. U.C. Berkeley ve SciencePo üniversitelerinden proje yönetimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında sertifikalar aldı. Yetişkin psikoterapisti ve Ekopsikoloji Türkiye’nin kurucu ortağı. 2012-2017 arasında Psikeart dergisinde eğitim ve proje koordinatörlüğü yaptı. 2017 itibarıyla Psychologies Türkiye Dergisi Kurucu Genel Yayın Yönetmeni. Avrupa Birliği (EU), Akdeniz Birliği (Ufm) ve Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın ortak projesi olan WoMED çerçevesinde, 2019 yılında Türkiye’den “Geleceğin Kadını” seçildi ve 10 ülkede bu unvanı alan 63 genç ve başarılı kadından biri oldu. Avrupa Birliği ve Akdeniz Birliği projelerinde değişim aktörü olarak aktif rol alıyor. Derneklerle ve bireysel olarak toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir gelecek projeleri, çocuk hakları gibi farklı alanlarda çalışıyor.