Ekopsikoloji çatısı altında gerçekleştirilen ekoterapi, terapist eşliğinde gerçekleşen terapötik çalışmaların ekolojik bir perspektiften yapılması anlamına geliyor. Bir yandan da kültürün bireyi doğadan kopararak neden olduğu yalnızlık hissi, tüketim çılgınlığı, obezite gibi sorunların çözümlenmesi için yöntemler geliştiriyor. Doğada vakit geçirmenin birçok açıdan sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olsa da asıl iyileştirici gücünü onunla güçlü bağlar kurduğumuz zaman hissedebiliyoruz. Kendimizi bu gezegenin bir parçası gibi hissettiğimizde hayatımız için daha çok sorumluluk almaya başlıyoruz. Sadece kendi iyilik halimizi değil, yeryüzünün de iyiliğini düşünüyoruz.

Kendi başınıza uygulayabileceğiniz ve doğayla bağlarınızı güçlendirmeye yardımcı olacak bu ekoterapi egzersizini her gün deneyebilirsiniz. 

Nasıl yapılır?

  • Doğanın içinde bir yürüyüşe çıkın.
  • Dikkatinizi çevrenizde değişen seslere, renklere, kokulara odaklayın.
  • Her birini ilk defa görüyormuş gibi dikkatle inceleyin.
  • Gözlemleyebileceğiniz 5 tane şeye odaklanın.
  • Dokusunu hissedebileceğiniz 4 tane şey bulun.
  • Duyduğunuz 3 tane sese kulak verin.
  • Koklayabileceğiniz 2 tane şey bulun.
  • Minnet duyabileceğiniz 1 tane şey seçin.
Don't miss out!
Haftalık yazılardan haberdar ol!

Güncel makale, etkinlik ve haberleri kaçırma.

Invalid email address

denizcakmakkaya

Saint-Benoit Fransız Lisesi mezunu olan Deniz Çakmakkaya, lisans derecelerini Yıldız Teknik Üniversitesi Fransızca Mütercim Tercümanlık ve Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümlerinden aldı. Anadolu Üniversitesi’nde Marka İletişimi bölümünü tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde uygulamalı psikoloji yüksek lisansını bitirdi. Sanat terapisi, evlilik terapisi, cinsel terapi, şema terapi, bilişsel davranışçı terapi ve ekoterapi eğitimlerini tamamladı. U.C. Berkeley ve SciencePo üniversitelerinden proje yönetimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında sertifikalar aldı. Yetişkin psikoterapisti ve Ekopsikoloji Türkiye’nin kurucu ortağı. 2012-2017 arasında Psikeart dergisinde eğitim ve proje koordinatörlüğü yaptı. 2017 itibarıyla Psychologies Türkiye Dergisi Kurucu Genel Yayın Yönetmeni. Avrupa Birliği (EU), Akdeniz Birliği (Ufm) ve Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın ortak projesi olan WoMED çerçevesinde, 2019 yılında Türkiye’den “Geleceğin Kadını” seçildi ve 10 ülkede bu unvanı alan 63 genç ve başarılı kadından biri oldu. Avrupa Birliği ve Akdeniz Birliği projelerinde değişim aktörü olarak aktif rol alıyor. Derneklerle ve bireysel olarak toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir gelecek projeleri, çocuk hakları gibi farklı alanlarda çalışıyor.