Ağaçlar gezegende bağlarımızın en güçlü olduğu canlılardandır. Çocukluğumuzdan itibaren ağaçlara tırmanmak, onlarla iç içe olmak isteriz. Birçok mitoloji ağaçlara kutsallık ve bilgelik atfeder. Hermann Hesse de “Ağaçlar bana her zaman en anlamlı öğütleri vermiştir” diyerek onlara duyduğu hayranlığı dile getiren yazarlardan biridir. Bilim de farklı ağaç türlerinin farklı ruhsal rahatsızlıkları iyileştirdiğini kanıtladı. Günlük hayatımızda yanından geçtiğimiz ağaçların farkına varmak bile zihnimizi rahatlatmaya yetebilir. Ancak bu egzersiz kapalı mekânlarda da aynı dinginleştirici etkiyi deneyimlemenize yardımcı olacak. Bu egzersizi kendinizi yorgun, yalnız ya da tükenmiş hissettiğinizde, sakinliğinizi korumakta zorlandığınızda deneyebilirsiniz.

Nasıl yapılır?

  • İsterseniz ayakta, isterseniz oturarak sırtınızı bir duvara yaslayın.
  • Dik bir açıda olduğunuza ve sırtınızı tamamen duvara dayadığınıza emin olun.
  • Sırtınızda duvarı hissederken zihninizde sevdiğiniz bir ağacı canlandırın. Salkımsöğüt, ıhlamur ya da bir meyve ağacı da olabilir bu, çocukluğunuzda bağ kurduğunuz ya da çevresinde zaman geçirdiğiniz bir ağaç da.
  • Ağacın yapraklarını, gövdesini, rüzgârda yaprakların çıkardığı sesleri, gövdesinin dokusunu hayal edin.
  • Sırtınızın bu ağaca yaslandığını ve o ağacın da size destek olduğunu düşünün.
  • Size bir konuda güç vermesini isterseniz bu ne olurdu?
  • Ağacınızın sizi bu konuda desteklediğini hissedin.
  • Bir süre bu desteklenme duygusuyla kalın.
  • Ağacınıza teşekkür ve minnet duygularınızı ifade edin.
  • Nazikçe farkındalığınızı şimdiki ana getirin.
Don't miss out!
Haftalık yazılardan haberdar ol!

Güncel makale, etkinlik ve haberleri kaçırma.

Invalid email address

denizcakmakkaya

Saint-Benoit Fransız Lisesi mezunu olan Deniz Çakmakkaya, lisans derecelerini Yıldız Teknik Üniversitesi Fransızca Mütercim Tercümanlık ve Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümlerinden aldı. Anadolu Üniversitesi’nde Marka İletişimi bölümünü tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde uygulamalı psikoloji yüksek lisansını bitirdi. Sanat terapisi, evlilik terapisi, cinsel terapi, şema terapi, bilişsel davranışçı terapi ve ekoterapi eğitimlerini tamamladı. U.C. Berkeley ve SciencePo üniversitelerinden proje yönetimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında sertifikalar aldı. Yetişkin psikoterapisti ve Ekopsikoloji Türkiye’nin kurucu ortağı. 2012-2017 arasında Psikeart dergisinde eğitim ve proje koordinatörlüğü yaptı. 2017 itibarıyla Psychologies Türkiye Dergisi Kurucu Genel Yayın Yönetmeni. Avrupa Birliği (EU), Akdeniz Birliği (Ufm) ve Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın ortak projesi olan WoMED çerçevesinde, 2019 yılında Türkiye’den “Geleceğin Kadını” seçildi ve 10 ülkede bu unvanı alan 63 genç ve başarılı kadından biri oldu. Avrupa Birliği ve Akdeniz Birliği projelerinde değişim aktörü olarak aktif rol alıyor. Derneklerle ve bireysel olarak toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir gelecek projeleri, çocuk hakları gibi farklı alanlarda çalışıyor.