Çocuklar doğada büyük bir merak ve içgüdüyle hareket ederler. Doğa onlar için hem bir oyun hem de öğrenme alanıdır. Ancak çoğunlukla kapalı alanlarda, doğadan uzak geçen hayatları onların doğadan uzaklaşmasına neden olabilir. Araştırmalar doğada daha çok vakit geçiren çocukların yaşıtlarına göre bilişsel, fiziksel ve duygusal olarak daha ileride olduğunu gösteriyor. Doğayla küçük yaşta kurulan bağ özgüveni ve iyilik halini artırıyor, günlük yaşamda stresi azaltıyor ve dikkatin daha iyi odaklanmasına yardımcı oluyor. Özellikle dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik bozukluğu olan çocuklarla ve gençlerle doğada yapılan çalışmalardan sonra dürtü kontrollerinin iyileştiği gözlemleniyor.
Çocukların doğadan kopmaması için doğa sevgisini ve çevre bilincini erken çocukluk döneminden itibaren beslemek gerekiyor. Bu egzersiz çocuğunuzun doğayı daha iyi gözlemlemesine ve seçici dikkatini hem çevresine hem de iç dünyasına yönlendirmesine yardımcı olacak.
Nasıl yapılır?
- Çocuğun doğada özgürce hareket edebileceği bir alan bulun. Evinize yakın bir bahçe, ormanlık bir alan olabilir.
- Ona “Doğa Dedektifi” olduğunu söyleyin ve doğayı kendi başına gözlemlemesini sağlayacak görevler verin. Bu görevlerin hem eğlenceli hem de ciddi olmasına özen gösterin. Adımları giderek zorlaştırın. Hepsini tamamladığında ona “Üstün Başarı Belgesi” verin.
Örneğin,
-Elinden daha büyük bir yaprak bul.
-Kalp şeklinde bir obje bul.
-Üç farklı ses duy.
-Yumuşak (pürüzlü, turuncu) bir şey bul.
-Kendi boyunda bir bitki bul.
-Sana mutluluğu, üzüntüyü, öfkeyi vb. çağrıştıran bir nesne bul.
-Çok hoşuna giden bir yer bul ve orada biraz otur.
-Gözlerini kapat ve iç dünyanın ne renk olduğuna bak. Neden bu renk?
Bu şekilde kendi listenizi oluşturabilirsiniz. - Doğada geçirdiğiniz bu deneyimle ilgili sohbet edin.